Mojito  – ulubiona potrawa z Kuby

Kuchnia Kuby jest chyba najsłabszą jaką próbowaliśmy w czasie podróży po ponad 60 krajach świata. Za to drinki…te należą do najlepszych na świecie. Naszą “potrawą” wspomnieniem z Kuby zostaje Mojito.

mojito

Drink ten ostał wymyślony w Hawanie, jednak to Ernest Hemingway zapewnił mu popularność na cały świat. W Hawanie przesiadywał on w barze „La Bodeguita del Medito” popijając drinka za drinkiem. Obecnie ten lokal to miejsce, które odwiedzają wszyscy przybywający na Kubę, chociaż Mojito jest tam 2 razy droższe niż w każdym innym miejscu w Hawanie i ani promil lepsze.

My w naszej podróży odkrywamy, że im prostsze składniki ale lepszy widok tym lepsze mojito. Najlepsze było to pite w przydrożnym barze nad Morzem Karaibskim pod Trynidadem.  Właścicielka mięte zebrała z dzikiego krzaczka rosnącego pod barem i wycisnęła ją drewnianym tłuczkiem nawet bez mycia.

Poniżej przedstawiamy przepis na Mojito z Muzeum Rumu w Hawanie. Wielokrotnie wypróbowaliśmy go u nas w domu. W sobotnie wieczory jest ulubionym drinkiem naszych znajomych.

Przepis na oryginalne Mojito

Składniki:

– świeża mięta

– sok z limonki (zdarza nam się ją zastępować cytryną, choć aromat już nie jest taki sam)

– 50 ml rumu – najczęściej używamy 3 letniego kubańskiego Havana Club

– łyżka brązowego cukru z trzciny cukrowej (do kupienia w każdym supermarkecie)

Przygotowanie:

Na dno szklanki wrzucamy listki mięty, które przecieramy razem z łyżką cukru i sokiem z limonki. Całość mieszamy . Dodajemy rum, kostki lodu i dopełniamy wodą gazowaną (nie za dużo). Na wierzch dodajemy listki mięty.

Podajemy w szklankach ze słomką. Poniżej klika zdjęć Mojito z Kuby oraz to już zrobione przez nas po powrocie do domku (te lalki to pamiątki z podróży – jedna jest z Kuby, druga z Brazyli).

dsc_9808 dsc_9770 havana-club