Mojito
Mojito – ulubiona potrawa z Kuby
Kuchnia Kuby jest chyba najsłabszą jaką próbowaliśmy w czasie podróży po ponad 60 krajach świata. Za to drinki…te należą do najlepszych na świecie. Naszą „potrawą” – wspomnieniem z Kuby zostaje Mojito.
Drink ten ostał wymyślony w Hawanie, jednak to Ernest Hemingway zapewnił mu popularność na cały świat. W Hawanie przesiadywał on w barze „La Bodeguita del Medito” popijając drinka za drinkiem. Obecnie ten lokal to miejsce, które odwiedzają wszyscy przybywający na Kubę, chociaż Mojito jest tam 2 razy droższe niż w każdym innym miejscu w Hawanie i ani promil lepsze.
My w naszej podróży odkrywamy, że im prostsze składniki ale lepszy widok tym lepsze mojito. Najlepsze było to pite w przydrożnym barze nad Morzem Karaibskim pod Trynidadem. Właścicielka mięte zebrała z dzikiego krzaczka rosnącego pod barem i wycisnęła ją drewnianym tłuczkiem nawet bez mycia.
Poniżej przedstawiamy przepis na Mojito z Muzeum Rumu w Hawanie. Wielokrotnie wypróbowaliśmy go u nas w domu. W sobotnie wieczory jest ulubionym drinkiem naszych znajomych.
Przepis na oryginalne Mojito
Składniki:
– świeża mięta
– sok z limonki (zdarza nam się ją zastępować cytryną, choć aromat już nie jest taki sam)
– 50 ml rumu – najczęściej używamy 3 letniego kubańskiego Havana Club
– łyżka brązowego cukru z trzciny cukrowej (do kupienia w każdym supermarkecie)
Przygotowanie:
Na dno szklanki wrzucamy listki mięty, które przecieramy razem z łyżką cukru i sokiem z limonki. Całość mieszamy . Dodajemy rum, kostki lodu i dopełniamy wodą gazowaną (nie za dużo). Na wierzch dodajemy listki mięty.
Podajemy w szklankach ze słomką. Poniżej klika zdjęć Mojito z Kuby oraz to już zrobione przez nas po powrocie do domku (te lalki to pamiątki z podróży – jedna jest z Kuby, druga z Brazyli).