Smak Nowej Zelandii w 15 minut
Bardzo łatwy przepis na łososia. Dla nas to smak Nowej Zelandii, który podajemy z lampką białego wina Sauvignon Blanc (najlepiej oczywiście Nowozelandzkiego)
Składniki:
– dwa kawałki łososia
– 400 g mrożonego zielonego groszku
– dwie łyżki masła
– jedna szklanka bulionu drobiowego z kostki
– 100 g orzechów makadamia (do kupienia w każdym większym supermarkecie, ewentualnie można je też zastąpić orzechami ziemnymi)
– jedna łyżeczka miodu
– paczka rukoli
– cytryna
– 3 ząbki czosnku
W misce połącz sok z połówki cytryny z 3-ma wyciśniętymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Zamarynuj zalewie łososia na minimum 15 minut (optymalnie 2 godziny a nawet całą noc).
W rondelku rozgrzej masło, wrzuć groszek i podgrzej kilka minut. Zalej gorącym bulionem i gotuj 5 minut. Cztery łyżki groszku odłóż do osobnej miseczki. Resztę przestudź zmiksuj i dodaj sok z połowy cytryny.
Orzechy posiekaj i podpraż na patelni kilka minut.
Łososia przełóż na folię aluminiową zalej pozostałą zalewą i posmaruj łyżeczką miodu. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na 6 minut.
Umyta rukolę wyłóż na talerze. Na wierzch wyłóż zmiksowany groszek a na to łosoś. Całość posyp groszkiem i prażonymi orzechami.