Smak Nowej Zelandii w 15 minut

Bardzo łatwy przepis na łososia. Dla nas to smak Nowej Zelandii, który podajemy z lampką białego wina Sauvignon Blanc (najlepiej oczywiście Nowozelandzkiego)

Składniki:

–       dwa kawałki łososia

–       400 g mrożonego zielonego groszku

–       dwie łyżki masła

–       jedna szklanka bulionu drobiowego z kostki

–       100 g orzechów makadamia (do kupienia w każdym większym supermarkecie, ewentualnie można je też zastąpić orzechami ziemnymi)

–       jedna łyżeczka miodu

–       paczka rukoli

–       cytryna

–       3 ząbki czosnku

W misce połącz sok z połówki cytryny z 3-ma wyciśniętymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Zamarynuj  zalewie łososia na minimum 15 minut (optymalnie 2 godziny a nawet całą noc).

dsc_0110

W rondelku rozgrzej masło, wrzuć groszek i podgrzej kilka minut. Zalej gorącym bulionem i gotuj 5 minut. Cztery łyżki groszku odłóż do osobnej miseczki. Resztę przestudź zmiksuj i dodaj sok z połowy cytryny.

Orzechy posiekaj i podpraż na patelni kilka minut.

Łososia przełóż na folię aluminiową zalej pozostałą zalewą i posmaruj łyżeczką miodu. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na 6 minut.

Umyta rukolę wyłóż na talerze. Na wierzch wyłóż zmiksowany groszek a na to łosoś. Całość posyp groszkiem i prażonymi orzechami.

dsc_0103 dsc_0113 dsc_0134

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *